* Τι είναι το blast chiller - shock freezer;

Είναι ένα μηχάνημα που έχει τη δυνατότητα να κατεβάζει πολύ γρήγορα τη θερμοκρασία των τροφίμων τα οποία τοποθετούμε στα ράφια του.


* Τι όφελος έχουμε από την ταχεία ψύξη ή ταχεία κατάψυξη των τροφίμων;

Αρχικά το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό περνάει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία ψυχρής συντήρησης πχ από τους περίπου 70°C στους 3°C σε λιγότερο από 90 λεπτά. Αυτό βοηθάει να αποφευχθεί η αναπτυξη βακτηρηδίων η οποία συμβαίνει με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς σε αυτό το παράθυρο θερμοκρασίων. Κάτω από τους 4°C συντηρούμε με ασφάλεια τα περισσότερα τρόφιμα για μικρά χρονικά διαστήματα.

Στη συνέχεια η ταχεία κατάψυξη προστατεύει την ποιότητα την υφή και τη γεύση των τροφίμων. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την ταχεία κατάψυξη το νερό που περιέχουν τα τρόφιμα δημιουργεί νανοκρυστάλους με ελάχιστο μέγεθος σε σχέση με την αργή κατάψυξη. Έτσι δεν αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά των τροφίμων.


* Τι διαφορά έχει ένα blast chiller - shock freezer από ένα απλό καταψύκτη;

Η συνηθησμένη θερμοκρασία του αέρα μέσα σε ένα blast chiller είναι -40°C. Ο αέρας αυτής της θερμοκρασίας τίθεται σε κυκλοφορία μέσα στη συσκευή από μεγάλους ανεμιστήρες. Έτσι καταφέρνουμε να φτάσουμε τον πυρίνα των τροφίμων στους -18°C σε λιγότερο από 240 λεπτά. 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορούμε να βάλουμε τα προϊόντα σε ένα απλό καταψύκτη ο οποίος θα τα συντηρήσει στους -18°C για μεγάλο χρονικό διάστημα.


* Πόσο κοστίζει ένα τέτοιο μηχάνημα;

Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικηλία μοντέλων στην αγορά. Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι το μέγεθος του θαλάμου (χωρητικότητα) και η δυνατότητα ψύξης και κατάψυξης σε κιλά μέσα σε 90 και 240 λεπτά. Έτσι μικρές συσκευές για λίγα κιλά ξεκινούν περίπου από 1500 ευρώ ενώ υπάρχουν και μεγάλοι walk-in θάλαμοι shock freezer που φορτώνονται με καρότσια και κοστίζουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.


site_powered_by_flextype